Zegar  Pn - Pt 7:00 - 17:00

Telefon  +48 600 391 222

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Mieszanki gazowe stosowane w przemyśle spożywczym

Gazy spożywcze znajdują szerokie zastosowanie w wielu branżach. Stosuje się je przede wszystkim w branży gastronomicznej, czyli w restauracjach czy barach, a także hotelach. Są również niezbędne podczas procesów produkcji napojów gazowanych oraz piwa. W naszej ofercie znajduje się kilka rodzajów mieszanek gazowych, dlatego chcielibyśmy krótko scharakteryzować każdą z nich, a także przybliżyć ich właściwości.

Dwutlenek węgla

Dwutlenek węgla naturalnie występuje na ziemi w niewielkich ilościach. Dzięki jego nietoksycznym, niepolarnym i niewywołującym korozji właściwościom znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Stosowany jest między innymi do mrożenia kriogenicznego czy pakowania w modyfikowanej atmosferze gazów ochronnych. Dzięki niemu można również utrwalać produkty mleczne. Dwutlenek węgla służy również do saturacji napojów, w tym również wina. Nie może go zabraknąć także w browarnictwie, ponieważ jest składnikiem piwa, a także stosuje się go w procesie jego warzenia. Szczególną popularnością w przemyśle spożywczym cieszy się jednak suchy lód, czyli dwutlenek węgla pod postacią granulatu. Stosowany może być wszędzie tam, gdzie niezbędne jest utrzymanie niskiej temperatury, dzięki czemu sprzyja przechowywaniu produktów spożywczych.

 

 

Woda gazowana

Ciekły azot

Kolejnym gazem stosowanym w przemyśle spożywczym jest ciekły azot. Jest substancją bezbarwną, bezzapachową i pozbawioną smaku pozyskaną z powietrza w drodze separacji. Stosuje się go przede wszystkim do szybkiego zamrażania produktów, które jednocześnie nie ma wpływu na ich właściwości (smak, zapach i wygląd). Taka metoda zamrażania cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ oprócz tego, że skraca jego proces, zmniejsza również ryzyko zarażenia bakteriami salmonelli. Można go stosować do kontrolowania dojrzewania owoców (na przykład jabłek i gruszek) w warunkach magazynowych, a także do konserwowania ich. Dzięki temu można je przechowywać znacznie dłużej, a ich właściwości odżywcze nie zostają przy tym utracone.

Mieszanki gazowe znajdują zastosowanie w wielu branżach. W ImtechGaz od wielu lat dostarczamy dobrej jakości gazy techniczne, mieszanki spawalnicze czy mieszanki spożywcze. Oprócz tego zajmujemy się optymalizacją procesów produkcyjnych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, a także do kontaktu w celu ustalenia szczegółów współpracy.