Zegar  Pn - Pt 7:00 - 17:00

Telefon  +48 600 391 222

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie produkty powinny być pakowane w atmosferze ochronnej?

urządzenie do pakowania jogurtówGazy do pakowania wykorzystywane są m.in. w branży spożywczej. Pakowanie produktów spożywczych w atmosferze ochronnej ma na celu przedłużenie ich trwałości oraz zachowanie świeżości, smaku i wartości odżywczych. Stosowanie atmosfery ochronnej polega na wykorzystaniu specjalnie dobranych mieszanek gazów, które zastępują powietrze atmosferyczne w opakowaniach. W ten sposób ogranicza się rozwój mikroorganizmów oraz procesy utleniania, co przyczynia się do wydłużenia trwałości produktów.

Jakie mieszanki stosuje się do pakowania produktów mięsnych?

Ze względu na swoją wysoką zawartość białka i tłuszczu, mięso jest podatne na szybki rozwój bakterii oraz procesy utleniania. Pakowanie mięsa w atmosferze ochronnej pozwala na znaczne wydłużenie jego trwałości oraz utrzymanie atrakcyjnego wyglądu i smaku. W przypadku mięsa wołowego, wieprzowego czy drobiowego stosuje się mieszanki gazów do pakowania, np. azotu i dwutlenku. Wędliny, takie jak szynki, kiełbasy czy parówki, również są pakowane w atmosferze ochronnej. W ich przypadku stosuje się głównie mieszaniny, które zapobiegają rozmnażaniu bakterii oraz utlenianiu tłuszczów. Dzięki temu produkty wędliniarskie zachowują świeżość i smak przez dłuższy czas.

Jakie produkty nabiałowe i piekarnicze pakuje się w atmosferze ochronnej?

Ser, jogurt, kefir czy maślanka to produkty bogate w białko i tłuszcz, co sprawia, że są podatne na szybkie psucie się. Pakowanie produktów nabiałowych w atmosferze ochronnej pozwala na wydłużenie ich trwałości oraz zachowanie wartości odżywczych. Atmosfera ochronna jest również wykorzystywana w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. Chleb, bułki czy ciasta są podatne na wysychanie oraz rozwój pleśni. Pakowanie w atmosferze ochronnej pozwala na utrzymanie wilgotności produktów oraz zahamowanie wzrostu pleśni.