Zegar  Pn - Pt 7:00 - 17:00

Telefon  +48 600 391 222

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dwutlenek węgla w branży spożywczej

W branży spożywczej wykorzystuje się różnego rodzaju związki w celu przetwarzania żywności. Dzięki nim jedzenie jest w stanie zyskać dłuższy termin przydatności do spożycia bądź nabrać szczególnych właściwości poprawiających smak. Jednym ze związków, któremu w branży spożywczej przysługuje wyjątkowe miejsce, jest dwutlenek węgla.

Godnym odnotowania faktem jest to, iż dwutlenek węgla nie zawsze ma tę samą jakość. Może on być lepszy lub gorszy, co ma niebagatelne znaczenie dla branży spożywczej. Do opisywania dwutlenku węgla wykorzystywanego w danym produkcie służy pojęcie klasy żywności. Im wyższa jest rzeczona klasa, tym lepszą jakość powinien mieć dwutlenek węgla.

Różne postacie dwutlenku węgla

Napój gazowany

Pierwszym skojarzeniem, które można mieć w związku z wykorzystywaniem dwutlenku węgla w branży spożywczej, jest naturalnie produkowanie napojów gazowanych. Tak woda, jak i cola czy owocowe soki korzystają na obecności dwutlenku węgla. Podkreśla on walory smakowe i sprawia, że picie jest przyjemniejsze, szczególnie na zimno.

Gazowanie napojów to jednak nie jedyne działanie, do którego może być w branży spożywczej stosowany dwutlenek węgla. Związek ten świetnie nadaje się również do przechowywania i transportu jedzenia. Wynika to z postaci, którą charakteryzuje się on po skropleniu oraz rozprężeniu. Dwutlenek węgla przybiera wtedy kształt płatków śniegu, co sprawia, że określa się go mianem suchego lodu.

Niektóre produkty spożywcze są wrażliwe na działanie temperatury. Mowa tu przede wszystkim o mięsie, nabiale czy innego rodzaju jedzeniu, które pod wpływem ciepła czy gorąca mogłoby się zepsuć. Na szczęście suchy lód pozwala zachowywać je w odpowiednim stanie, co przydaje się zarówno podczas magazynowania, jak i podczas transportu.

Jak widać, dwutlenek węgla nie jest wykorzystywany w branży spożywczej jedynie w postaci gazowej, lecz także w postaci skroplonej i rozprężonej. Czyni to z niego niezwykle przydatny związek o uniwersalnym zastosowaniu. A przecież branża spożywcza to tylko jedna z wielu dziedzin, którym służy dwutlenek węgla.